I dessa tider dyker det upp uppsjöar av förslag och tips inför julen i allehanda sammanhang. Det är i tidningar, bloggar, magasin, morgontidningarna, e-post, tv-program, på radio, via sms osv osv. Och det är förstås julmaten (och julklapparna) som stöts och blöts. I färgsprakande bilder eller ordalag beskrivs det nya förslag på gamla rätter. Inget duger ju som det är… Vi får förslag på hur skinkan ska tillredas, sillen läggas in, hur gröten ska ätas, hur lutfisken ska serveras och borden dukas. I många fall inleds det med “varför inte prova något nytt i år”. Som om man vore nån slags bakvänd traditions-fundamentalist ifall man inte gör som dessa förslagsställare föreslår. Ja, varför inte prova nåt nytt? Låt oss införa lite moderniteter och internationella inslag kring våra julbord. Det är ju så mångkulturellt!

Därför får vi nu läsa förslag om hur sillen ska läggas in i kanel och thai-sås. Gröten ska serveras med rivet apelsinskal och hel kanel, eventuellt kan man också strö över lite riven parmesanost och lite klippt citrongräs. Skinkan ska spetsas på en pinne och kokas med lime, solrosfrön och cashew-nötter och serveras med soltorkade tomater. Lufisken ska puttra tillsammans med lite kinesisk soya och rosmarin och serveras med en klick ketchup. Laxen serverar man lämpligast med en klick pepparrot som “svensk sushi”.Köttbullarna kan göras på kebabkött och lammfärs. Prinskorven kan man strunta i och senapen kan man ersätta med humus. Janssons frestelse ska vitlökspeppras och i brödkorgen ska man ha färska chiabatta och baguetter.

Såhär går det till. Runt om i vårt någorlunda land, på allsköns redaktioner så kommer redaktionschefen Eva (fingerat namn) in till pojkarna och/eller flickorna som sitter och svär i den relativa sommarvärmen. “Vi behöver nåt nytt alltså. Nåt som kan sätta lite fräs på julnumret” (för dom göra sådant i god tid: ungefär då vi sitter och nubbar till midsommarsillen. Eller då vi skålar nubbevisor på kräftskivan – om dom är svårt försenade på redaktionen och har sabbat deadlinen). “Raska på nu!” skriker redaktionschefen och häver ur sig över axeln på väg till ett lunchmöte “och hitta på nåra bra julklappsrim och nya verser på julsångerna också, men akta er jävligt noga för att nämna nån muhammed.” (Det finns nämligen gränser även för det multikulturella).

Naturligtvis har ingen på redaktionerna provat alla de här förslagen. Det hinner dom inte, och dom är väl inte dumma heller? Vem fasen vill ändra på nåt sånt där? Ingen vid sina sinnes fulla bruk i alla fall. Efter julnumret kommer nyårsnumret med nya fräscha förslag till nyårsbuffén. Då inleds många av förslagen med “Efter all den traditionella och fantastiskt goda julmaten från det gemytliga svenska julbordet, är det dags att tänka på Nyårsmiddagen”. Ja, tag er i god akt för liberalernas mångkulturella förändringsförslag inför julen!